• Kahlil Joseph: BLKNWS

Kahlil Joseph: BLKNWS

BLKNWS (black news) is een innovatieve filminstallatie van de uit Los Angeles afkomstige kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph

Waar:Bonnefanten
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 11:00-17:00u
t/m 18 april 2021
Bonnefanten
BLKNWS (black news) is een innovatieve filminstallatie van de uit Los Angeles afkomstige kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph.
BLKNWS, een filminstallatie van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph was voor het eerst te zien in 2019 tijdens de Biënnale in Venetië, de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld, die kan worden gezien als een barometer voor de stand van zaken in de hedendaagse kunst. Doordat de beelden continu worden aangevuld, doet het werk denken aan een nieuwszender. Joseph combineert hierin actuele en historische beelden over de zwarte cultuur. Zo onderzoekt hij de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en gerepresenteerd in media en kunst.

De filminstallatie van Kahlil Joseph bestaat uit twee naast elkaar geplaatste flatscreens, gemonteerd op een achtergrond in de vorm van een fotobehang. Daarmee realiseert Kahlil Joseph een 2 kanaals ‘nieuwsuitzending’ waarin de grenzen tussen kunst, journalistiek, ondernemerschap en culturele kritiek vervagen; een kritische analyse van de wijze waarop raciale kwesties en storytelling botsen met onze informatiesystemen.

BLKNWS Film still
'Nieuwsuitzending'
BLKNWS onderzoekt het medium film als een machtige collectieve ervaring, die kan worden gemanipuleerd via zijn essentiële visuele en auditieve componenten. Door middel van een dynamische montage van filmfragmenten uit de populaire cultuur, archiefmateriaal en gefilmde TV-journaalfragmenten, wordt de onthutsende onderontwikkeling van het nieuwsmedium-format blootgelegd. Historisch materiaal wordt getoond naast eenvoudige beelden uit onze dagelijkse realiteit.

Gezien door Kahlil Josephs lens, zijn deze beelden doordrenkt van een ongewone perceptie van onze hedendaagse samenleving. De tweedeling die wordt gecreëerd door de twee losse beeldschermen polariseert de gebruikte afbeeldingen, waardoor het verhaal wordt gefragmenteerd, en zowel het poëtische als het politieke potentieel van de beelden onder de aandacht wordt gebracht.

BLKNWS Film still
In zijn conceptuele benadering van hedendaagse journalistiek en ondernemerschap ziet Kahlil Joseph BLKNWS als een kunstwerk, een denktank, een wereldwijd netwerk, een uitzendplatform en een doorlopend archief. Iedere editie van BLKNWS heeft een permanente, online-verbinding met de studio van de kunstenaar, die het mogelijk maakt dat er in real-time continu nieuwe content wordt ontvangen, waardoor er een eindeloos groeiende ‘nieuwsuitzending’ ontstaat, die uniek is voor iedere locatie waar het werk wordt getoond.

BLKNWS is vanaf 29 september een onderdeel van de groepstentoonstelling SAY IT LOUD.

BLKNWS is vanaf 11 september ook te zien bij HipHopHuis, Rotterdam én vanaf 17 september ook te zien bij OSCAM, Amsterdam.

Over de kunstenaar
Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een in Los Angeles gevestigde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 is hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst, mode en muziek.

Deze presentatie heeft als doel aandacht te vragen voor de kracht van de vaste collectie van het Bonnefanten en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.
Credits van de gebruikte beelden: Video still, Kahlil Joseph, BLKNWS, 2018-2019, two-channel fugitive newscast

agenda

op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 11:00-17:00u
t/m 18 april 2021
Bonnefanten