• Kinderboekenweek bij Centré Ceramique

Kinderboekenweek bij Centré Ceramique

Het motto van deze 65ste Kinderboekenweek is: Reis mee!


dinsdag: 10:00
woensdag: 14:00
donderdag: 10:00
zondag: 14:00, 15:00

Locatie: Centre Céramique Maastricht

Taalcafé Malpertuis

Di 1, 8, 15, 22 & 29 okt (10.00 – 12.00U) / Taalcafé Malpertuis 
Do 3, 10, 24 & 31 okt (10.00 – 12.00U) / Taalcafé Kumulus St. Maartenspoort
(let op 17-10 géén Taalcafé i.v.m. herfstvakantie Kumulus)
Het taalcafé helpt je beter Nederlands te praten, lezen en schrijven. Je bent van harte welkom om met ons te komen praten over allerlei onderwerpen als de buurt, hobby’s, sport en nog veel meer. Elke week bespreken we een ander thema. Daarna spelen we taalspellen, lezen een eenvoudig geschreven verhaal of een stukje uit de krant. Het taalcafé is geen school, dus er zijn geen lessen en toetsen. Deelname: gratis | Locatie: Bibliotheekservicepunt Malpertuis / Kumulus, St. Maartenspoort.

Do 3 okt (12.30-13.30U) / Letters bij de lunch: Over het onfatsoenlijke taalgebruik van Nescio door Jaap van Marle.
Het taalgebruik van Nescio wijkt niet alleen af van de literaire conventies van zijn tijd, maar het stond ook ver af van de normen van de toenmalige standaardtaal, het zogenaamde Algemeen Beschaafd Nederlands. Het taalgebruik dat Nescio in zijn novellen hanteerde, was sterk informeel, zo informeel dat het bij zijn tijdgenoten weerstand opriep. De eerste vraag die in dit verband rijst, is: welke procedés hanteerde hij eigenlijk om dit informele karakter van het door hem gehanteerde taalgebruik te bewerkstelligen? Zoals gezegd, het taalgebruik van Nescio riep weerstand op, maar de weerstand ging verder: ook zijn verhalen als zodanig werden als 'onfatsoenlijk' ervaren. Vorm en inhoud versterkten elkaar: Nescio koos bewust voor een afwijkend taalgebruik om het niet-burgerlijke milieu van zijn hoofdpersonen te typeren, maar voor veel van zijn tijdgenoten ging dit alles veel te ver. Zij keurden de verhalen over 'onmaatschappelijken', verwoord in een taalgebruik dat als het ware de spot dreef met de conventies van de standaardtaal, overduidelijk af. In de lezing wordt nader ingegaan op deze talige en letterkundige 'on-waardering' van Nescio. Jaap van Marle is als hoogleraar verbonden aan de Open Universiteit met als specialisme taal en cultuur. Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht). Deelname: gratis | Locatie: Centre Céramique.

Do 10 okt (09.45 - 11.15U) / Filosofisch Café in de Buurt - Taboe
Wat is in deze tijd nog taboe? Over taboes praat je niet, maar tijdens deze bijeenkomst proberen we ze toch bespreekbaar te maken. Het filosofisch café maakt onderdeel uit van de Universiteit met de Buurt en is een initiatief van buurtbewoners en de Universiteit Maastricht. Je kunt één keer in de maand, op donderdag, aanschuiven in de Bibliotheek van Malpertuis. Meer info: www.universiteitmetdebuurt.nl / metdebuurt@maastrichtuniversity.nl | Deelname: gratis | Locatie: Bibliotheekservicepunt Malpertuis. Meer informatie: https://www.universiteitmetdebuurt.nl/ Of mail naar: metdebuurt@maastrichtuniversity.nl | Deelname: gratis | Locatie: Bibliotheekservicepunt Malpertuis.
Za 12 okt (15.00 -16.15U) / Wandeling langs sporen van ‘Zij/Hij’ in de Tweede Wereldoorlog
Historicus Joes Minis neemt je mee langs plaatsen in Maastricht die een belangrijke rol speelden tijdens WO2. De vrouw speelt hierin telkens de hoofdrol. Deze wandeling vindt plaats i.h.k.v. de Maand van de Geschiedenis (thema ‘Zij/Hij’) en de herdenking van de bevrijding van Maastricht en Zuid-Limburg. Deelname  4,50 /  3,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop) / Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-350 5600 / Startpunt: Centre Céramique.
Vr 18 okt (14.00 - 15.00U) / Rondleiding World Press Photo-tentoonstelling
Op deze eerste dag van de World Press Photo-tentoonstelling in Maastricht geeft Sophie Boshouwers, curator World Press Photo, een rondleiding. Deze expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, het is tegelijkertijd een historisch document. Sophie neemt u mee langs de meest spraakmakende foto’s, vertelt over de fotografen en geeft achtergrondinformatie. Deelname:  4,50 /  3,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop) | Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600 | Locatie: Centre Céramique.

Zondag 20 oktober (10.00 – 12.00)/ Uitzending OVT – Maand van de Geschiedenis: Hij/Zij
De vierde locatie-uitzending van dit jaar in de Maand van de Geschiedenis vindt plaats in het Natuur Historisch Museum te Maastricht. Details over de te bespreken onderwerpen volgen later. Aanmelden: ovtlive@vpro.nl. Locatie: Natuurhistorisch Museum, De Bosquetplein 7,  Maastricht.

Wo 23, 30 okt en 6, 13 nov 2019 (14.00 - 16.00U) / Klik&Tik: oefenen met de computer en internet. 
De computer en internet zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ervaar in deze basiscursus hoe het werkt. Je werkt op eigen tempo met een oefenprogramma dat via filmpjes uitleg geeft. Je beantwoord vragen en oefent op de computer. Neem een hoofdtelefoon mee. Er staat een computer voor je klaar. Zie ook: www.oefenen.nl | Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00 | Gratis deelname | Locatie: Centre Céramique.

Zo 27 okt (14.00 - 15.00U) / World Press Photo rondleiding Peter Schols
Fotojournalist Peter Schols loopt langs de foto’s van World Press Photo 2019 en geeft zijn visie op de winnende foto’s. Hij is al bijna 40 jaar werkzaam in de fotojournalistiek en is sinds 1996 staffotograaf van Dagblad De Limburger. Schols heeft zelf een World Press Photo award op zijn naam staan in de categorie "Sports Action Stories". Velen herinneren zich nog de indrukwekkende serie foto’s die hij maakte van de kopstoot van Zinedine Zidane tijdens het WK-voetbal 2006. Daarnaast is hij maar liefst 6 keer in de prijzen gevallen bij de Zilveren Camera. Deelname:  4,50 /  3,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop) | Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600 | Locatie: Centre Céramique.
Zo 27 okt (15.00 - 16.16U) / Wandeling langs sporen van ‘Zij/Hij’ in de Tweede Wereldoorlog
Historicus Emile Ramakers neemt je mee langs plaatsen in Maastricht, die een rol speelden tijdens en meteen na de Tweede Wereldoorlog. De vrouw speelt hierin de hoofdrol. Deze wandeling vindt plaats ihkv de Maand van de Geschiedenis (thema ‘Zij/Hij’) en de herdenking van de bevrijding van Maastricht en Zuid-Limburg. Deelname  4,50 /  3,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop) / Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-350 5600 / Locatie: Centre Céramique.
Di 29 okt (19.00 – 20.45U) / De leesclub leest: Blindganger - Michael Ondaatje 
Vlak na de Tweede Wereldoorlog laat de moeder van Rachel en Nathaniel haar kinderen achter onder de hoede van De Mot. Deze bijnaam dankt hij aan zijn nachtelijke activiteiten. Via De Mot komen de kinderen in aanraking met een kleurige stoet mensen die zich kort over de kinderen ontfermen, maar zich ook met obscure zaken bezighouden. Het verhaal wordt verteld door Nathaniel. In deel twee werkt Nathaniel bij de overheid en ziet hij kans om in archieven iets te weten te komen over de rol van zijn moeder tijdens en na de oorlog. Deze roman gaat over de groei naar volwassenheid en de zoektocht van Nathaniel naar zijn moeder. De auteur (1943), bekend van 'The English patient', beschrijft het nachtleven na de oorlog en de onzekerheid van de jongen bijzonder sfeervol. Deelname:  15,- per sessie | Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600 | Locatie: Kumulus West, Herbenusstraat 89.
TENTOONSTELLINGEN 
T/m 13 okt / Maastricht Photo Festival: expositie Bob Thissen 
Centre Céramique is zeer verheugd dat het tijdens Maastrichts eerste fotografiefestival het werk van Bob Thissen mag exposeren. Bob Thissen (1985, Hoensbroek) is onder kenners van Urban Exploring wereldberoemd (Urban Exploring is het fotograferen van verlaten, meestal niet vrij toegankelijke gebouwen).  Hij heeft vele duizenden locaties bezocht, van het door de tsunami en de kernramp geteisterde Fukushima tot een Russisch actief militair terrein in Kazachstan waar vergeten space shuttles liggen. Hij maakte foto- en filmbeelden in meer dan 65 landen, vaak op verboden locaties. Hij riskeert telkens zijn leven, vrijheid en gezondheid, maar zet zijn passie stug door. Inmiddels weten alle grote nieuws- en televisiestations hem te vinden voor zijn weergaloos intrigerende beelden. Zijn foto’s en (stop-motion) films worden gepubliceerd door o.a. National Geographic en CNN. In Centre Céramique is een selectie van zijn werk te zien. Dit is de eerste keer dat zijn werk geëxposeerd wordt.
Bob Thissen behaalde zijn master animatiefilm aan de MAD in Genk. Zijn afstudeerfilm ‘Nothing Beside Remains’ (een stop-motion film gemaakt in verlaten gebouwen) werd vertoond op vele filmfestivals. Samen met zijn oud-leraar Toon Loenders bedacht en maakte hij de serie ‘Exitus’ die in 2016 is uitgezonden op NPO3 en Canvas. In deze reeks bezoekt Bob wereldwijd verlaten gebouwen en brengt deze tot leven d.m.v. stop-motion. Deze tentoonstelling van urban explorer Bob Thissen in Centre Céramique is een van de 34 exposities van het eerste Maastricht Photo Festival, dat van 20 t/m 29 september plaatsvond. Toegang: gratis | Locatie: Centre Céramique.
Vr 18 okt t/m zo 10 nov / World Press Photo-tentoonstelling 2019 
Dit jaar is Centre Céramique opnieuw bijzonder trots dat zij de World Press Photo-tentoonstelling mag presenteren. Deze reizende expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, het is tegelijkertijd een historisch document. Telkens weer trekt de expositie alleen al in Maastricht duizenden bezoekers, in amper drie weken tijd. Uit de bijna 79.000 ingezonden beelden van persfotografen uit de hele wereld werd de foto van de huilende peuter Yanela Sanchez gekozen, van fotograaf John Moore. De foto laat Yanela en haar moeder zien op het moment dat zij aan de grens met Texas worden aangehouden en gefouilleerd. Het was een van de beelden die de wereld over gingen na Trumps aankondiging van het zero tolerance beleid dat het mogelijk maakte om illegale immigranten strafrechtelijk te vervolgen. Veel ouders en kinderen werden hierdoor van elkaar gescheiden en naar aparte detentiecentra gebracht. Over deze foto bracht de Amerikaanse overheid naar buiten dat Yanela en haar moeder Sandra niet van elkaar waren gescheiden. De ophef over Trumps controversiële aanpak was echter zo groot, dat het beleid in juni 2018 werd afgeschaft. John Moore (VS) is al meer dan 17 jaar als fotograaf verbonden aan Getty Images en heeft drie keer eerder een World Press Photo award gewonnen. Op de eerste dag dat de tentoonstelling te zien is in Maastricht, vrijdag 18 oktober, is er om 14.00 uur een rondleiding door Sophie Boshouwers, curator van World Press Photo. Toegang: gratis | Locatie: Centre Céramique.
MINI-EXPO
T/m 27 okt / Tot hier… en dan verder
Een bladwijzer, op de eerste plaats  vooral een praktisch ding. Handig om te weten waar je gebleven bent in een boek en voorkomt ezelsoren. Maar het kan ook een (vakantie) herinnering zijn of een sieraad van je boek. Misschien wel een aandenken aan een dierbare. In de loop der jaren zijn er aardig wat boekenleggers per abuis ingeleverd in de bibliotheek. Deze boekenleggers zijn verzameld en jarenlang bewaard gebleven. Boekenleggers variërend van papier, leer of van hout, exemplaren van plastic of metaal. Maar vooral prachtige zelfgemaakte kunstwerkjes, geweldig. Een ode aan het boek. Een deel van deze collectie is hier te zien. Toegang: gratis | Locatie: Binnenvitrine in de hal.