• Expositie 8 beelden 1 karakter

Expositie 8 beelden 1 karakter

‘8 beelden, 1 karakter’ is de titel van de expositie die u t/m 20 juli kunt bekijken op het priesterkoor. Acht fotografen verbeelden middels fotografie ieder op hun eigen wijze het voor hun meest karakteristieke beeld van Boekhandel Dominicanen.De expositie staat in het teken van het vijfjarig bestaan van Boekhandel Dominicanen. Acht fotografen zijn uitgenodigd voor een wedstrijd.


zaterdag: 12:00

Locatie: Boekhandel Dominicanen

De afgelopen jaren zijn er heel veel fotografen geweest, veelal anoniem, die foto’s hebben gemaakt van de winkel. De acht deelnemende fotografen zijn daarin niet anoniem gebleven en hebben een speciale band met de bijzondere setting waarin we gevestigd zijn. Ze hebben ieder op hun eigen wijze de voor hun meest karakteristieke beeld/foto van Boekhandel Dominicanen gemaakt.

Maandagavond 10 juni heeft de jury bestaande uit Mathieu Bruls, Zelinda Meli en George Vogelaar de foto van Guy van Grinsven als winnaar gekozen. Winnaar van de publieksprijs is Elfi Brouwers.

Deelnemende fotografen zijn (in alfabetische volgorde): Vincent van de Berg,  Elfi Brouwers, Jean Pierre Geussens, Guy van Grinsven, Luc Hommes, Etienne van Sloun, Serge Technau en Yûko Yashida.

Vincent van den Berg maakt deel uit van het bestuur van  FoMaas, de werknaam van Stichting Fotomanifestatie Maastricht, een gezamenlijk initiatief van een vijftal Maastrichtse fotogroepen. Het doel van FoMaas is het bevorderen en ondersteunen van de amateurfotografie in een brede zin van het woord. De opdracht; het maken van een foto/beeld die meer laat zien dan een “Boekhandel”, levert bij hem een ander standpunt dan gewoonlijk, de techniek de verkoop en de architectuur van de “kerk” is gevat in een beeld. Dit beeld heeft veel gedachte vorming met zich mee gebracht!

Elfi Brouwers: Na opzegging van haar baan in de zorg en na afronding van de ‘School voor Fotografie’ in Breda is Elfi Brouwers met haar bedrijf ‘elfi brouwers fotografie’ gestart. Haar passies zijn bedrijfs- en architectuurfotografie, waarbij speciale aandacht gaat naar ambachten, bedrijfsprocessen en herbestemmingen van oude panden en materialen. Ze neemt de tijd om te fotograferen. Het goed kijken naar het licht en de lijnen van het gebouw of materiaal, maken dat mijn werk rust uitstraalt en de vormgeving goed tot zijn recht komt

Jean Pierre Geussens is Allround Fotograaf/journalist. Zijn liefde voor fotografie begon pas echt op 16 arige leeftijd toen hij zijn eerste spiegelreflex en 2 lenzen ontving van zijn ouders. Hij studeerde in 1994 af als Audio Visueel Programmamaker aan de Hogeschool Sittard en begon na militaire dienst als fotograaf/fotojournalist zijn eigen fotobureau op 1 juli 1995 onder de naam FOCUSS 22. Hiermee verricht hij fotografische werkzaamheden gericht op de media, pers, bedrijven en stock.

Guy van Grinsven is fotograaf, uitgever en TV producent. meer dan 50 jaar ervaring zoals onlangs te zien geweest in zijn ouvre/overzichtstentoonstelling 'OverLeven’ in Het Museum aan het Vrijthof. Ook is er onlangs een XXL fotoboek in zeer beperkte oplage onder dezelfde titel  'OverLeven’ verschenen. Zijn foto van voor deze tentoonstelling is een horizontale panorama foto van boekhandel Dominicanengemaakt vanuit een vogelperpectief ; geînspireerd door de beroemde tekening symmetrie tekening van Leonardo da Vinci. Je  kan de foto bekijken in alle richtingen. Leonardo was een veelzijdig genie waarvan menige publicaties door de eeuwen heen in boekhandels wereldwijd zijn verspreid.

Luc Hommes studeerde af aan de fotoschool in Keulen en is vervolgens persfotografie gaan doen.  Na gewerkt te hebben bij foto Daniëls en foto studio Opreij is hij sinds 1984 zelfstandig werkzaam als pers fotografisch bedrijf en dus al 35 jaar zelfstandig en veelzijdig  met o.a. persfoto’s, bedrijfsfotografie, huwelijken  woningen ( in- en exterieurs) en zelfs sportfotografie.

Etienne C. L. van Sloun  studeerde aan de gerenommeerde Bayerische Staatslehranstalt für Photographie en daarna grafische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie . Begin jaren 70 vestigde hij zich als zelfstandig reclamefotograaf in Maastricht. Na enkele jaren ging hij samen met collega fotografen en exploiteerde jarenlang een gerenommeerde   fotostudio in Maastricht. In 2001 verliet hij deze studio om zich weer als zelfstandig fotograaf meer bezig te kunnen houden met vrij werk: fotografie pur-sang. Etienne van Sloun maakte de prachtige architectuurfoto’s van het interieur en exterieur van Boekhandel Dominicanen. Voor de jubileum foto expositie kiest hij een heel andere stijl en benadering. In een verrassend detail gaat hij terug naar de kern van de zaak: kerk, boek, mens en sterfelijkheid, gezien met een vleugje humor. De man met de hondjes heeft de boeken als een net veroverde prooi vast en lijkt wel haast te hebben om deze thuis snel te gaan “verslinden.”

Serge Technau  ging na zijn afstuderen aan de kunstacademie in Maastricht direct aan de slag als zzp’er en zit nu al 22 jaar in het vak. Sinds ca 8 jaar is hij zich gaan specialiseren in Architectuur, Interieurs en een klein stukje Culinaire fotografie. Het gevoel van de architect en/of vormgever proberen te vangen op 'de gevoelige plaat' blijkt een boeiende weg die je richting en identiteit kan geven. Wat vooral fascineert is perspectief met het lijnenspel en diepte, die de foto uiteindelijk karakter kan geven.

Yûko Yoshida is in staat met haar fotografie het alledaagse bijzonder maken en het bijzondere weer schijnbaar alledaags. Op een bijna nonchalante manier kijkt Yûko door de zoeker van de camera naar haar wereld. Eten wordt weer een waar feest van kleur en smaak, gebouwen worden grafische constructen, portretten worden iconen van -verborgen?- verlangens. Je wordt deelgenoot van haar 3-dimensionale keuze naar het platte vlak. Maar het verlies van de derde dimensie wordt gecompenseerd door het functionele gebruik van contrasten.