• Bonnefanten

Bonnefanten

Exposities:
  • T/m 26.03-2023 - Raul Marroquin (1948, Bogotá) is een spin in het web van Maastricht, dat in de jaren 70 op een kunstvlak spannende tijden doormaakt.
  • T/m 28.08.2022 - The Derailment of the Usual, een groepstentoonstelling met werken van Paul Devens, Lis Rhodes en Heba Y. Amin.
  • T/m 08.01.2023 - Beating Around the Bush #7: Vals Plat Speciale aandacht is er voor vier bijzondere kunstenaars die deelnemen met solopresentaties: Hadassah Emmerich, Fons Haagmans, Rik • Meijers en Marleen Rothaus.
  • T/m 05.02.2023 - Restoring Ferdi

Permanent:
  • Middeleeuwse sculpturen uit het Maasgebied, 13e - 16e eeuw
  • Vroege Italiaanse schilderkunst, 14e - 16e eeuw
  • Schatkamer Collectie Neutelings, 1916-1986
  • Zilver met Schwung. 17e t/m 19e eeuw
  • Laat Middeleeuwse schilderkunst uit de Nederlanden, 16e eeuw
  • 17e eeuwse schilderkunst uit de Nederlanden. 17e eeuw

Waar:Bonnefanten, Maastricht
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 11:00-17:00u
t/m 8 januari 2023
Bonnefanten
Vals Plat

De schilderijen van Rik Meijers (Rotterdam, 1963) werken magnetisch. Het ene moment zuigen ze je naar binnen, het andere spuwen ze je uit. Door dit constante proces van aantrekken en afstoten wordt een bijna elektrische spanning opgebouwd die door de ruimte en de bezoeker heen zoemt. Meijers is op internationaal niveau bekend geworden met zijn sculpturale schilderijen waarin hij onconventionele materialen verwerkt.

Hadassah Emmerich (Heerlen, 1974) wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse schilders van dit moment. Ze maakt weelderige, sensuele schilderijen die de zinnen prikkelen. Haar maakproces kent een cyclisch karakter, waarbij vormen en patronen steeds in een andere samenstelling of context terugkomen. Hierdoor gaan haar werken een onophoudelijke dialoog met elkaar aan. Zo spint Emmerich een steeds groter en dichter web van thema’s en associaties. Het lange, bewerkelijke maakproces vraagt een grote fysieke en mentale inspanning en concentratie, wat elk detail extra lading en betekenis geeft.

Marleen Rothaus (Bielefeld, 1991) is kunstenares, feministe en maatschappelijk werkster. Rothaus heeft internationale erkenning gekregen voor haar olieverfschilderijen, die ze als spandoeken met zich meedraagt bij feministische demonstraties, protesten en interventies op straat en in openbare gebouwen. Het werk van Rothaus wordt gekenmerkt door een flamboyante beeldtaal die wordt gekenmerkt door kleurrijke, cartooneske figuren. Achter de herkenbare en aantrekkelijke vertoningen schuilt een brede waaier van filosofische, historische en activistische betekenis.

Fons Haagmans (Schinnen, 1948) is een van de protagonisten van de Limburgse en Nederlandse schilderkunst. Hij heeft grote invloed gehad op het Nederlandse kunstlandschap en jongere generaties kunstenaars. In zijn lange loopbaan heeft hij bewezen dat de schilderkunst zich net zo goed leent voor abstracte kunstwerken als voor figuratieve doeken. Haagmans werd in de jaren ’80 internationaal bekend met zijn monochrome doeken waarop ritmische reeksen motieven en nummers zijn verbeeld. Later in zijn carrière focust hij zich steeds meer op het verbeelden van, en reflecteren op, de wereld om hem heen.

Afbeelding: Rik Meijers, Blanket (three), 2020.
Foto: Bert Janssens

agenda

op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 11:00-17:00u
t/m 8 januari 2023
Bonnefanten