• The Cycle of Life | Htein Lin

The Cycle of Life | Htein Lin

The Cycle of Life is de eerste tentoonstelling van de Myanmarese kunstenaar Htein Lin bij PontArte in Maastricht. De tentoonstelling maakt deel uit van een breder programma in samenwerking met de tentoonstelling "Survivors" van het Foto Museum Maastricht en is gemaakt in samenwerking met Tasneem Gallery (Barcelona/Berlijn).


Expo

Waar:Ponte Arte, Kapoenstraat 29, Maastricht
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:wekelijks op zaterdag, zondag 11:00-17:00u
3 december 2021 t/m 3 januari 2022
Htein Lin staat bekend om zijn activistische kunst die verwijst naar zijn gevangenschap onder het vorige militaire regime in Myanmar en reflecteert op vrijheid en rechten. Ook, in deze tijd, sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 die het leger weer aan de macht bracht in Myanmar, is hij weer actief, maar meer als kunstenaar die internationaal commentaar geeft op de onwikkelingen. Meer over zijn ongewone artistieke traject is te lezen in de (digitale) publicatie die bij de tentoonstelling gepubliceerd wordt.

"The Cycle of Life vindt plaats tijdens de expositie van de fotoserie "Survivors" van Martin Schoeller in het Foto Museum in Maastricht. Net als bij Schoeller's portretten van overlevenden van de Holocaust, toont The Circle of Life de impact die autoritaire regimes kunnen hebben op degenen die zich niet aan het regime confirmeren. De tentoonstelling toont zijn meest recente werk en reflecteert op werk in eerdere tentoonstellingen.


Htein Lin is een survivor zelf met een sterke boodschap.
Tijdens een lunch met de Financial Times in maart 2021 kreeg Htein Lin de vraag wat hij had geleerd van zijn ervaring als mensenrechtenactivist: "Besef van hoe macht mensen slecht maakt: dit was een heel belangrijke ervaring in mijn leven”.

Het was een verlangen om deze ervaring te delen met de nieuwe generatie Z-rebellen die nu vechten tegen het Myanmarese leger in de jungle en de straten van Yangon, wat Htein Lin er dit jaar toe bracht een nieuwe serie te maken met de naam "Instruments of Torture”, die voor het eerst wordt getoond bij PontArte. "Ik wilde hen waarschuwen voor de risico's van verdeeldheid door leiderschapsambitie en wantrouwen”,zegt hij. 'Ik wilde niet dat hetzelfde nog een keer zou gebeuren'. De martel instrumenten zijn krachtige werken van repressie en verzet. Ze verbeelden echte en denkbeeldige machines: een opwindbare telefoon die kan elektrocuteren, een denkbeeldige motorfiets om te rijden voor het plezier van zijn folteraars.

In de tentoonstelling zijn ook werken te zien uit verschillende periodes van zijn oeuvre. De innovatieve monoprinttechniek die hij in de gevangenis ontwikkelde, met zijn vingers in plaats van een penseel, werd na zijn vrijlating gebruikt.

Door zijn reizen ontdekte hij de verhalen van andere naties over conflict en overleving. 'How do you find Amsterdam?' en 'How do you find Belfast?' zijn opgenomen in de PontArte tentoonstelling. In 'Amsterdam’ zit Anne Frank weggestopt tussen de spijlen van een Mondriaan werk.

In Belfast zweeft Lokanat, de Myanmareese geest van de vrede, boven de Armalite geweren.

Deelnemend aan internationale performance art festivals zoals Tupada in Manilla, genoot hij van de vrijheid om performance kunst te doen in het openbaar zoals 'HappyLand' na een derde korte opsluiting in mei 2005 voor een straatoptreden in Yangon. Maar dat is een ander verhaal.....

'The Life of the Buddha' (2009) is groot werk op doek, met behulp van zijn gevangenis monoprint techniek, maar groter dan de cel waarin hij meer dan zes jaardoorbracht.

De tentoonstelling is te zien vanaf vrijdag 3 december 11:00 uur tot een nog te bevestigen datum in januari 2022. Er is geen vernissage, maar we hopen in januari een finissage te kunnen organiseren.
De locatie van de galerie is: .

Om de galerij te bezoeken worden de dan geldende COVID-19-voorschriften gevolgd.

Openingstijden tijdens de tentoonstelling: do t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur en op afspraak. Kapoenstraat 29 in Maastricht. De show loopt van 3 december tot een nader te bepalen datum in januari 2022.

ONLINE activiteiten: Meet the Artist Htein Lin
We zullen een aantal virtuele evenementen organiseren met Htein Lin. Kijk voor meer informatie op onze website.
De geplande evenementen zijn:

1: Artist Talk met Htein Lin over de Cycle of Life bij PontArte, Maastricht
Tijd: 4 dec 2021 13:00 Amsterdam, Berlijn, Rome, Stockholm, Wenen

Deelnemen aan Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/81511482542?pwd=aElTUm0yaW5xTXdhdVpFTVlJeFRqdz09

Vergadering ID: 815 1148 2542

Toegangscode: 956709


2: Artist Talk met Htein Lin over de Cycle of Life bij PontArte, Maastricht

Tijd: 8 dec 2021 16:00 Amsterdam, Berlijn, Rome, Stockholm, Wenen

Deelnemen aan Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/83363544347?pwd=aXdjNHV3YVg4bjY2S3ZmYUlFVTFoZz09

Vergadering ID: 833 6354 4347

Toegangscode: 494545

Openingstijden tijdens de tentoonstelling: do t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur en op afspraak. Kapoenstraat 29 in Maastricht. De show loopt van 3 december tot en met een nader te bepalen datum in januari 2022.

Voor meer informatie: marieke@pontarte.com of bel +31(0)637403499Over de kunstenaar

A picture containing person, outdoor

Description automatically generatedHet werk van Htein Lin is tentoongesteld in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië, Japan, Hong Kong, Singapore, Thailand, Italië en Nederland. Zijn werk is verworven door Singapore Art Museum, M+ Museum Hong Kong en het International Committee of the Red Cross in Genève.

agenda

wekelijks op zaterdag, zondag 11:00-17:00u
t/m 3 januari 2022