• Souvenirs uit de Sphinxgeschiedenis van Maastricht: de Toonzaal en de prenten van Petrus Regout’

Souvenirs uit de Sphinxgeschiedenis van Maastricht: de Toonzaal en de prenten van Petrus Regout’

Wat we vandaag de dag kennen als Bureau Europa, was vroeger de Directeursvilla (1905-1911) van de Sphinx: een prachtig gebouw met een rijke historie. Herinneringen aan die geschiedenis zijn terug te vinden in het ontwerp, dat een Romeinse villa nabootst; aan de ondergrondse tunnels die naar de fabrieken en naar het bassin leiden; aan de fresco’s in de bibliotheek en de klassieke ornamenten in de grote toonzaal. Een diepere duik brengt ons bij het vroegste verleden van de Directeursvilla.

Waar:Bureau Europa
Prijs:€5
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:dagelijks 09:00u
17 december 2021 t/m 6 februari 2022
De Toonzaal

Een 3-daagse Maastrichtse Keramiek- & Glaswerkverkoop

Het gebouw van Bureau Europa opende in 1911 en was dé showroom van de Sphinx, Maastrichts bekendste industrie, aan de Boschstraat. De oude toonzaal stond vol met glas, kristal en porselein, klaar voor de verkoop, overzien door het standbeeld van de oprichter van de fabrieken: Petrus Regout. Vandaag de dag is het de grote expositiezaal van Bureau Europa, waar tentoonstellingen over architectuur en design worden gepresenteerd.

Om de keramiek te vieren wordt de oude toonzaal eenmalig in zijn voormalige glorie hersteld en brengen we een oude foto van de situatie aan het begin van de 20e eeuw tot leven met een driedaagse interpretatie van de oude Sphinxshowroom. Net als toen is er ook nu keramiek en glaswerk te koop uit heel Maastricht. In samenwerking met keramiekverzamelaars en -handelaars, wordt er niet alleen Maastrichts aardewerk geëxposeerd en verkocht, maar is er een randprogramma met taxaties en benefietactiviteiten. In de avonden is er een drieluik met benefietdiners in samenwerking met Stichting Aardewerk Erfgoed Maastricht ten behoeve van De Knoevel, de stichting die zich inzet voor langdurig zieke kinderen in Zuid-Limburg.

Data vrijdag 17 t/m zondag 19 december 2021, 12.00 uur – 16.00 uur
Toegang € 3,00

Informatie Benefietprogramma mail naar info@bureau-europa.nl

Het Album
De Prenten van Petrus Regout

Petrus Regout is de eerste Nederlandse grootindustrieel die de tanende economie van Maastricht opvijzelde met zijn 19e-eeuwse industrieën. Maastricht werd wereldberoemd en Regout onvoorstelbaar rijk. Zijn fabrieken aan de Boschsstraat en de herenhuizen en landgoederen die in en buiten Maastricht staan laten nog steeds menig hart sneller kloppen. Het lithoalbum dat de industrieel in Parijs liet maken, brengt dit schitterend in beeld en wordt bij Bureau Europa voor het eerst volledig tentoongesteld.

Het Album dédié à mes enfants et mes amis (1868) is een bijzonder egodocument met prenten die een overzicht geven van de bezittingen van de familie Regout: de fraaie villa’s, de fabriekscomplexen aan de Boschstraat, de arbeiderswijken, de grote tuinen met hun fonteinen. Ze verschaffen een inkijk in de vroege industrialisatie van de stad en de topografische ontwikkeling van een industrieel imperium. Schatten aan informatie! Ook maak je op een andere wijze kennis met de persoon Regout, die op geheel eigenzinnige wijze zijn stad vormgaf en zijn eigen naam in de sterren probeerde te schrijven.

Data woensdag 22 december t/m zondag 6 februari 2022, reguliere openingstijden

Toegang volwassenen €5,00; studenten €3,00; museumkaarthouders gratis

Met regelmatige rondleidingen door privéverzamelaar en gastcurator Tom Cremers

agenda

dagelijks 09:00u
17 december 2021 t/m 6 februari 2022