• Bureau Europa

Bureau Europa

* Macht, Wellust en Zink
• Marta & Slava Selected Project 2009-2020
• Het onzichtbare materiaal zichtbaar gemaakt | Voyage: De Zinkidentiteit van Maastricht

Waar:Bureau Europa, Maastricht
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 12:00-17:00u
t/m 12 december 2021
Bureau Europa
MACHT, WELLUST EN ZINK
Het industriële landschap en de mythe van Moresnet - t/m 12 december 2021
De grond waar wij op leven kent een grote rijkdom. De gemeenschappen en het landschap van Zuid-Limburg worden getekend door de minerale welvaart die onder onze voeten ligt. Eén zo’n rijkdom is zink. Het materiaal lijkt misschien dof en grijs, maar er schuilt een schitterende geschiedenis onder het oppervlak, vol ongekende invloeden en fantastische gebeurtenissen die doorwerken tot vandaag de dag.
Zink is een stille getuige van ontwikkelingen, die het licht schijnen op hoeveel invloed een individu kan hebben op de geschiedenis van een wereldstad, een grootindustrie, een keizerrijk. Het metaal is de spil geweest in staatkundige strubbelingen, grondpolitiek, de Europese eenwordingsambitie, de vroegste voorbeelden van product placement, de angst en hoop van een gemeenschap. Kortom: de tentoonstelling brengt een bijna mythische bundeling verhalen.

Bureau Europa heeft voor deze tentoonstelling samengewerkt met vele partners en instellingen in de Euregio. Afgewogen en gespiegeld toont de expo daarom niet alleen de eigenaardige verhalen uit het verleden, maar wordt er ook een hedendaagse blik op de grenzen, het materiaal en de industrie geworpen.

Zie: https://www.bureau-europa.nl/macht-wellust-en-zink/

MARTA & SLAVA Selected Project 2009 -2020
Bureau Europa presenteert wisselend ontwerpers en kunstenaars in de hoeketalages.
Marta en Slava zijn geboren in de Sovjetunie, dat verre land dat alleen in geschiedenisboeken lijkt te bestaan- als het al ooit bestond. Hun werk lijkt gevoed door de legendarische wortels van het land. In een tijd van algoritmes die het nieuws bepalen en verspreiders van nepnieuws, vormen Marta & Slava ware verhalenvertellers die met behulp van objecten, tekeningen, projecties en tekst een filmische en fantastische wereld scheppen waarin je kan rondlopen. Waar of niet waar, de collectieve mythologie en politieke metaforen worden gemengd met een droge humor en melancholie. De verhalen, verbeeldingen en installaties vormen beeldende kunst die inmiddels in museale collecties en door privé-verzamelingen is opgenomen. In de publicatie is een selectie van het werk tussen 2009-2020 opgenomen.
Zie: https://www.bureau-europa.nl/marta-slava-selected-project-2009-2020/


VOYAGE
Maastricht herbergt veel zink, voor wie weet waar ie zoeken moet. Treed in de voetsporen van de zinkwitstakers en stuit op verrassende zinkarchitectuur, jong en oud, binnen en buiten de gebaande paden.

We grenzen hier aan het belangrijkste werkterrein van de Europese zinkindustrie. Er was eens het strookje België dat van Luik onderlangs de grens tot aan het plaatsje Kelmis reikt en dat geheel in het teken stond van de zinkwinning en -verwerking in de 19e en 20e eeuw. Maastricht profiteerde daar ook van en had zijn eigen, beruchte Zinkwit Maatschappij waar onmenselijke werkomstandigheden aan de orde van de dag waren. Maar in de Maastrichtse straten is ook op onvermoede plekken nog zink te vinden - onopgemerkt maar opvallend.

Afstand: 6,5 km
Wandeltijd: 2 uur
Zie: https://www.bureau-europa.nl/voyages/

agenda

op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 12:00-17:00u
t/m 12 december 2021
Bureau Europa