• MAASTRICHT / JAPAN

MAASTRICHT / JAPAN

  • Maastrichts aardewerk, Japanse prenten
  • Geisha fotografie – Paul van der Veer
  • TENTOONSTELLINGEN / 26 JUNI 2021 – 23 APRIL 2022

Waar:Centre Céramique Maastricht
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
t/m 23 april 2022
Centre Céramique pakt uit met 3 deel-tentoonstellingen over Japan, verspreid over verschillende verdiepingen in het splinternieuw ingerichte gebouw. Je vindt er Maastrichts aardewerk uit onze collectie, dat geïnspireerd is door Japanse kunst en motieven. Daarbij wordt een selectie uit onze Japanse prenten collectie gepresenteerd. In een aparte zaal is de tentoonstelling te zien van de geisha-foto’s die de Maastrichtse fotograaf Paul van der Veer de afgelopen jaren maakte in Japan. Het geeft een unieke inkijk in het leven van een geisha huis. Te midden van grote Maastrichtse vazen voorzien van Japanse motieven worden mooie foto’s van het 18de eeuws, op het Verre Oosten geïnspireerd goudleerbehang getoond waarvan het origineel in de burgemeesterskamer van het Maastrichtse stadhuis hangt. Je gaat terug naar de tijd van het Japonisme en wordt geconfronteerd met het hedendaagse Japan door de foto’s van geisha’s, die een typisch Japanse traditie vormen.

Maastrichts aardewerk, Japanse prenten en goudleerbehang
Blikvanger is de zogenaamde Sphinxvitrine in de hal. Hier worden Japanse prenten uit de collectie van Centre Céramique getoond in combinatie met reproducties van 18de eeuws goudleerbehang. Dit behang was speciaal ontworpen voor de burgemeesterskamer van het Maastrichtse stadhuis. Daarbij worden grote vazen van Sphinx tentoongesteld. Pionier Petrus Regout exporteerde in 1859 aardewerk naar Japan, en liet zich nadien in zijn producten door Japan inspireren. Op de derde etage wordt in een grotere expositie Maastrichts aardewerk gepresenteerd dat geïnspireerd werd door Japanse motieven en zelfs decornamen dragen die naar Japan verwijzen. Hier zie je dat niet alleen keramiek van Petrus en Frederik Regout maar ook hun toenmalige concurrent de Société Céramique en later de Mosa, lange tijd op Japan geïnspireerd aardewerk produceerden.

Geisha fotografie – Paul van der Veer
In de zaal achter de grote vitrine op de eerste verdieping vind je de geisha foto-tentoonstelling van Paul van der Veer. Deze Maastrichtse fotograaf reist sinds 2013 naar Japan waar hij geïntrigeerd raakte door dit verdwijnend Japanse fenomeen. Het lukte hem zelfs om tot de gesloten wereld van het geishahuis door te dringen. Hij maakte foto’s van het dagelijks leven van de geisha’s en geisha’s in opleiding, en raakte steeds meer bekend met deze mystieke wereld.

Meer informatie: https://tentoonstelling.centreceramique.nl/japan
|| E ||
Centre Céramique is proud to present: three partial exhibitions about Japan spread over different floors in our newly-furnished building. The exhibitions include Maastricht ceramics inspired by Japanese motifs, Japanese prints, and photos of Japanese geishas taken by the Maastricht photographer Paul van der Veer. You can also find photos of 18th-century gold leather wallpaper which drew inspiration from the Far East. The original wallpaper can be found in the Mayor of Maastricht's chamber.This exhibition will take you back in time to the 'Japonisme' period. You will also be confronted with contemporary Japan thanks to photos of Geishas – Japanese cultural icons.

agenda

op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
t/m 23 april 2022