• Huid

Huid

HUID, een tentoonstelling om te beleven. Ontdek een van de belangrijkste elementen van de mens.


Waar:
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 10:00-17:00u
5 juni 2021 t/m 5 september 2021
HUID, een tentoonstelling om te beleven. Ontdek een van de belangrijkste elementen van de mens.
Vanaf het moment dat het museum weer de deuren opent, staat in het Bonnefanten de educatieve presentatie HUID klaar voor bezoekers. Meer dan een groepstentoonstelling is HUID een laboratorium en experimenteerplek om samen op onderzoek te gaan.

Met bijdragen van Célio Braga, Berlinde De Bruyckere, Jalila Essaïdi, Margi Geerlinks, Bart Hess, Elke Lutgerink, Carla van de Puttelaar, Renee Verhoeven en Eline Willemarck, afgewisseld met kunstwerken uit de Bonnefantencollectie van Marlene Dumas, Bruce Nauman, L.A. Raeven, Ferdi Tajiri en Luc Tuymans.

De huid
Mens-zijn is emotioneel zijn, dingen voelen. Onze tastzin is intrinsiek emotioneel. Aanraking verbindt ons met elkaar. Zonder die verbinding verliezen we iets heel essentieel. De tentoonstelling belicht niet zozeer de natuurkundige aspecten van de huid, maar bevraagt het belang en de belevenis van onze huid in filosofische zin. (Jonge) bezoekers onderzoeken welke waarde we hechten aan huidskleur en leren hoe wonderlijk onze huid en ons lichaam zijn. Het Bonnefanten is gratis te bezoeken t/m 18 jaar.

Onze huid is één groot zintuig. Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het rustgevend gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels verraden hoe je je voelt. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen. Zij omhult je als een jas die je beschermt en bij elkaar houdt.  Je huid vertelt over je leeftijd, je gezondheid en waar je voorouders vandaan kwamen. Zij beschermt je, maar is ook kwetsbaar en draagt sporen van het verhaal van je leven zoals littekens en moedervlekken.

Rasa
HUID is een kruisbestuiving tussen de collectie van het Bonnefanten en de gelijknamige tentoonstelling van Rasa en toont werken van hedendaagse kunstenaars die een bijzondere aandacht geven aan de huid. De Belgische organisatie Rasa ontwikkelt en presenteert reizende tentoonstellingen met actuele kunst voor een publiek van kinderen en jongeren.

Elements
Deze tentoonstelling is onderdeel van het samenwerkingsverband ELEMENTS waarin hedendaagse kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch-Limburg en Luik programmeren rondom een ‘element’ verbonden aan de regio. Ga voor meer informatie naar elements2021.eu.

Hoofdbeeld: Celio Braga, Untitled (Skin), 2008. Courtesy de kunstenaar.

 
 

agenda

op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 10:00-17:00u
t/m 5 september 2021