• 12e editie FASHIONCLASH Festival (Digitale editie)
  • 12e editie FASHIONCLASH Festival (Digitale editie)
  • 12e editie FASHIONCLASH Festival (Digitale editie)
  • 12e editie FASHIONCLASH Festival (Digitale editie)

12e editie FASHIONCLASH Festival (Digitale editie)

12e editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival vindt plaats van 26 - 28 februari 2021. Tijdens dit driedaagse festival krijgen nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars uit binnen en buitenland de kans om hun werk digitaal te tonen aan een divers en internationaal publiek. Het programma voor de 12e editie bestaat uit virtuele modeshows, exposities, korte films, cross-overs met podiumkunsten en live fashion talks met een aantal deelnemers van het festivals. Daarnaast wordt de 4e editie van de Fashion Makes Sense Award gepresenteerd tijdens deze digitale editie van festival op zaterdag 27 februari.

FASHIONCLASH
An interdisciplinary showcase and development platform for fashion & fashion culture and a worldwide network of emerging fashion makers based in Maastricht, The Netherlands.

FASHIONCLASH initiates, produces and presents existing and new work of a new generation of fashion makers who research, reflect, contextualize and celebrate contemporary fashion(culture) from the intrinsic question:

How can fashion contribute to a better, healthier and more inclusive society?

During this three-day online festival, a new generation of designers and performing artists from all over the world get the opportunity to show their work. The program for this digital edition contains exhibitions tours, interviews, fashion performances and cross-overs with theatre and dance but will also stage three live program components: the Fashion Makes Sense Award Show, The Locals and The Clash House.

See: https://www.fashionclash.nl/#block-yui_3_17_2_1_1611661906305_24259

Digitaal publieksprogramma en virtuele presentaties zijn op 26 en 27 februari voor iedereen en gratis toegankelijk via www.fashionclash.nl , waar ook het volledige programma en uitzendschema te vinden zal zijn.

The Clash House | 27 februari
Het programma van dit jaar bevat een nieuw showprogramma onderdeel waarbij de focus meer ligt op performatieve ervaringen waarin ontwerpers worden uitgedaagd om actief te experimenteren met presentatievormen en inclusieve publieksparticipatie.
Ontwerpers van dit programma gaan een dialoog aan met podiumkunstenaars Mami Izumi en Giovanni Brand om te komen tot een unieke presentatievorm voor hun nieuwe collecties. Daarbij is er ook inhoudelijk overleg met showproductiepartner Sessibon. Deelnemende ontwerpers zijn Berend Brus, Marlou Breuls Creative Studio, NEO Design, MAARTEN VAN MULKEN, Rena Jansen, The Nightmare Disorder en een bijzondere presentatie van XHOSA in samenwerking met Black Harmony.

The Locals | 27 februari
Binnen het programma The Locals presenteren een aantal lokale ontwerpers hun nieuwe collecties. In deze show tonen ontwerpers uit Maastricht en de regio hun nieuwe collecties. The Locals programam toont de volgende ontwerpers/labels: TEUN, MICHI'M x MAXNIEREISEL, PAERS, STUDIO | HEEY en Turtlehorn.

4e editie Fashion Makes Sense Award Show + Talk | 27 februari

FASHIONCLASH reikt de vierde editie uit van de Fashion Makes Sense Award, een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie ontwerpers met vernieuwende en duurzame ideeën voor de toekomst van de mode. In het kader van FMSA worden twee prijzen uitgereikt: een publieksprijs van € 1000 en een juryprijs van € 2500.

Finalisten zullen hun werk presenteren tijdens de Fashion Makes Sense Award Show op zaterdag 27 februari tijdens de digitale 12e editie van FASHIONCLASH Festival. Dit is een online live-evenement
gemodereerd door Anne-Ro Klevent Groen (directeur marketing en communicatie Fashion for Good, Editor-at-Large Sustainability Vogue Nederland). Tijdens deze online presentatie presenteert Liselot Hoeksta haar project ‘Deadstock Island’ en worden de winnaars van de FMSA bekend gemaakt.

Finalisten zijn: Arí van Twillert, SANKIM, ESRA COPUR, Kevin Pleiter, MARKO FEHER, Andrea Grossi, Mathilde Rougier, MATTHEW NEEDHAM and Saskia Lenaerts.

www.fashionclash.nl/fmsa-2020

Living Exhibitions @ Marres | 27 februari
In samenwerking met Marres, het huis voor hedendaagse cultuur, zijn een aantal ontwerpers en theatermakers uitgenodigd om nieuw werk te maken met nadruk op crossover en interactieve presentaties. Er is werk te zien van The metadonnas, SCHUELLER DE WAAL en Luca Tichelman.

New Fashion Narratives Expositie
De modeontwerpers die in New Fashion Narratives expositie centraal staan, vatten mode op als missie. Ze behoren tot een generatie ontwerpers die de grenzen van hun discipline onderzoeken en bevragen het systeem en de mode-industrie. Met hun werken begeven ze zich tussen de transdisciplinaire domeinen mode, social design, beeldende kunst en werken altijd met de uiteindelijke gebruiker/consument. Zo introduceren ze eigentijdse thema’s als inclusiviteit, gender, consumptie en daarmee nieuwe narratieven voor mode.
Meer informatie over deelnemers: www.fashionclash.nl/fcf-2020-new-fashion-narratives

Class of 2020 Expositie
In het kader van het festival is er een selectie gemaakt van een aantal afstudeerprojecten van de Nederlandse modeacademies. Deze worden gepresenteerd in de vorm van een expositie, geen ‘’best of’’, maar een vertaling van de tijdsgeest van de generatie van 2020.
Meer informatie over deelnemers: www.fashionclash.nl/fcf-2020-class-of-2020

En er is nog veel meer | Individual events
Het programma bestaat uit individuele presentaties van ontwerpers, kunstenaars als Anouk van Klaveren, LLIS en Chiron Floris. Daarnaast bevat het programma samenwerkingen met onderwijsinstellingen Toneelacademie Maastricht en i-Arts Maastricht. In november vond de vierde editie plaats van Talentlab, het talentontwikkelingsproject van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, waar ontwerpster Carlijn Veurink aan meedeed samen met diverse makers van verschillende disciplines.

Meer informatie over het festival en het programma: www.fashionclash.nl/fcf-2020

FASHIONCLASH Festival is een initiatief van de in Maastricht gevestigde Stichting FASHIONCLASH, een interdisciplinair presentatie en ontwikkel platform voor mode en modecultuur en een wereldwijd netwerk van nieuwe generatie modemakers en (podium) kunstenaars.

Sinds 2009 heeft Stichting FASHIONCLASH meer dan 200 projecten gerealiseerd in Nederland en in het buitenland, waaronder China, Portugal, Zuid-Afrika, Malta, Duitsland, België, Polen enz. www.fashionclash.nl

agenda

dagelijks
vanaf 27 februari 2021
zo 28 februari 2021
zo 28 maart 3921