• Studium Generale | Dubbellezing

Studium Generale | Dubbellezing

Waar:Auditorium UM | Online
Prijs:
Meer info:Klik hier
Tickets:Klik hier
Wanneer:do 29 oktober 2020 20:00u
Universiteit Maastricht - Aula (auditorium)
Regels voor robots
Lezing door Dr. Katleen Gabriels,
Ass. Prof. computerethiek & techniekfilosofie, UM

De zoekmachine van Google, de tijdslijn van Facebook, Amazon Echo… veel van onze dagelijkse technologie bevat artificiële intelligentie (AI). We kunnen er zelfs morele keuzes aan delegeren. De combinatie van robots en AI leidt tot tal van mogelijkheden, die op hun beurt dwingende ethische vragen oproepen. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet? In hoeverre zijn algoritmes neutraal of juist (impliciet) discriminerend? En hoe en van 'wie' leren zelflerende AI-systemen eigenlijk? Deze lezing kijkt naar welke ethische regels nodig zijn: regels die robots en AI-systemen zelf moeten volgen, maar ook regels om ze te ontwerpen.

AI en sociale insluiting
Lezing door Siri Beerends,
cultuursocioloog, onderzoeker Medialab Set-up

Gezichtsherkenningssoftware met een etnische bias, risico-indicatiesystemen die burgers ten onrechte aanwijzen als fraudeur en algoritmen die minderheden als risicogeval aanmerken waardoor ze moeilijker een lening of baan kunnen krijgen. Dat AI-technologieën niet neutraal zijn, was al langer duidelijk. Als we de sociale werkelijkheid in AI-modellen stoppen, kunnen een hoop dingen verkeerd gaan. Naast regels voor robots, is maatschappelijk bewustzijn belangrijk. Hoe betrek je naast tech-experts, ook andere groepen bij het ontwerp van AI-technologie? Hoe zorgen we dat mensen nieuwe AI-technologieën kunnen vieren, maar zich ook kunnen wapenen tegen de risico’s ervan? Deze lezing maakt ethische AI-vraagstukken invoelbaar en opent de dialoog over stappen in de goede richting.
Studium Generale
Aula, Minderbroedersberg 4-6
Maastricht
Nederland
Extra informatie 
Datum
Donderdag 29 oktober, 20.00 uur

Live (beperkt aantal deelnemers).U kunt zich hier aanmelden om de lezing live bij te wonen 
Live stream via website. De link voor de live stream volgt uiterlijk een dag voor de lezing. Hiervoor is geen inschrijving nodig.

Over de sprekers
Dr. Katleen Gabriels
Ass. Prof. computerethiek & techniekfilosofie, UM
Siri Beerends
cultuursocioloog, onderzoeker Medialab Set-up

agenda