• Shadow

Shadow

Oogverblindend historisch epos van Zhang Yimou (Raise The Red Lantern, House Of Flying Daggers) over de machtsstrijd tussen een koning en een van zijn generaals


woensdag: 21:10

Locatie: Lumière Cinema Maastricht


Tickets bestellen

De koning van Pei heeft de heerschappij over de ommuurde stad Jing jaren geleden moeten overgeven aan een rivaal. Hij heeft evenwel niet de ambitie om de stad te heroveren, omdat hij voorziet dat zijn leger dan een smadelijke nederlaag zal leiden. Zijn woede is dan ook groot als blijkt dat zijn belangrijkste generaal de militair aanvoerder van de tegenstander heeft uitgedaagd tot een duel. Wat hij niet weet, is dat het hier een dubbelganger betreft. De echte generaal is gewond, maar bespeelt zijn ‘schaduw’ als een marionettenspeler.

SHADOW is een nieuw hoogtepunt in de carrière van Zhang Yimou. In dit shakespeareaans drama blijft de spanning lang onderhuids, maar in het derde bedrijf pakt Zhang uit met een reeks zeer spectaculaire actiescènes, inclusief een duizelingwekkende veldslag met metalen paraplu’s. Visuele inspiratie vond hij in de eeuwenoude Chinese traditie om met gewassen inkt te schilderen. Zo wordt de machtsstrijd verpakt in een grauw kleurenpalet waarin zelfs het bloed grijs lijkt.

 
Zhang Yimou, China, Hong Kong, 2018, 116 min. Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Deng Chao, Sun Li, Liang Pei, Wang Qianyuan, Wang Jingchun.