• Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen

Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen

vandaag: 12:00

zondag: 12:00
woensdag: 12:00
donderdag: 12:00
vrijdag: 12:00

Locatie: Bureau Europa
Tickets bestellen

€5 | studenten/scholieren €3 | museumjaarkaart gratis

De invloed van de traditionele machtsinstituten, zoals de overheid, de banken, de verzekeraars, verschuift langzaam naar private bedrijfsstructuren als Facebook en Amazon, naar de verleidelijke en comfortabele infrastructuur van de deeleconomieën van Uber en AirBnB. Hebben technologische ontwikkelingen in deze verschuiving een hand gehad? Maakt het internet de belofte van gedecentraliseerde macht waar? Of wordt de macht over het wereldwijde web juist hypergecentraliseerd en hebben we dat inmiddels al voor werkelijkheid geaccepteerd? De digitale media die ooit individuele zelfrealisatie en emancipatie garandeerden, richten de samenleving inderdaad op een alternatieve wijze in – maar niet zoals we voor ogen hadden, noch vertrouwen kunnen.

Echter, wat weten we nu precies over het verzamelen van onze ‘Big Data’, internettrollen, crypo-valuta als bitcoin, en de vergaande aanwezigheid en beïnvloeding van algoritmen en artificiële intelligentie? Er is een paradoxale context ontstaan waarin het moeilijk is feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Om dit onvermogen tot het onderscheiden te belichten hanteert de tentoonstelling complottheorieën als een kader. Complotdenken is inmiddels gemeengoed geworden en niet langer voorbehouden aan groepen aan de periferie van onze samenleving.

Digitaal Dilemma brengt kunst-, design- en architectuurprojecten samen, die pogen een genuanceerd beeld te geven van de vragen rond de technologische ecologieën die ons dagelijks leven beïnvloeden en vormgeven. Van slimme koelkasten, gezichtsherkenning van surveillerend toezicht in de stad, van de invloed van zelfrijdende auto, tot de geopolitieke implicaties van de nieuwe 5G-zijderoute.

Digitaal Dilemma toont werken van:
- Paolo Cirio
- Simon Denny
- Dries Depoorter
- Joey Holder
- Land+Civilization Compositions (Merve Bedir and Jason Hilgefort)
- Samuel Leder
- Sunjoo Lee
- Isabel Mager
- Joana Moll
- Terra 0 (Max Hampshire, Paul Seidler, and Paul Kolling)
- Clara Ormière
- Studio Richard Vijgen


Curatoren: Vincent Thornhill, Guillemette Legrand en Saskia van Stein
Visuele identiteit: Sepus Noordmans

Data: 12 april t/m 16 juni | Toegang: € 5, studenten/scholieren € 3, museumjaarkaart gratis | Locatie: Bureau Europa