• Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht

Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht

vandaag: 12:00

donderdag: 12:00
vrijdag: 12:00
zaterdag: 12:00
zondag: 12:00

Locatie: Bureau Europa

€5, studenten/scholieren €3, museumjaarkaart gratis

Stucwerk had in eerste instantie een praktische functie: het was brand- en tochtwerend, geluiddempend, vochtbestendig en zorgde voor een optimale lichtreflectie. Maar de Italiaanse migranten verheven het materiaal tot een kunstdrager: in de barokke, rococo en neoclassicistische stijlperiodes werden plafonds en wanden niet alleen van pleister voorzien, maar ook van uitbundig sierstucwerk, driedimensionale sculpturen die loskwamen uit een plafond en imponerende illusies maakten. Het stucwerk bewoog zich door de 18e eeuw van het plafond langzaam naar beneden; het interieur werd een entiteit en ging een identiteitsvormende rol spelen.

Het werk van Vasalli, Moretti en Gagini is goed bewaard gebleven in Maastricht, Aken, Luik en Eupen en wordt sinds de jaren '90 met vernieuwde kennis gerestaureerd en bestudeerd.

De mooiste interieurs van Limburg
Stucco Storico toont enkele van de meest toonaangevende interieurs van de drie stuccatori en onderzoekt hoe deze tot stand zijn gekomen. Welke technieken en gereedschappen gebruikt een meesterstukadoor? Hoe heeft stucwerk zich ontwikkelt, vanaf de Romeinse tijd tot het heden? In welke tijd, maatschappij, cultuur en met welke invloeden en voorbeelden werkten de Italiaanse stukadoors in de Euregio? Hoe is het interieur door stucwerk veranderd en welke rol is het gaan spelen gedurende de 18e eeuw? Wat is stucwerk vandaag de dag en welke innovaties kennen het ambacht en de kunst hierin?

Hedendaagse rol
De kwaliteiten en fijnzinnigheden van het 18e-eeuwse design spelen vandaag de dag een nieuwe rol: waar rococo mag gelden als de laatste echt individualistische en ambachtelijke stijlperiode voor de industrialisatie, massaproductie en uniformiteit van kunst en ontwerp, laten 21ste eeuwse kunstenaars zich opnieuw inspireren door het 18e-eeuwse ambacht. Computertechnologieën bieden hierin zelfs verdere uitkomsten, waardoor het stuc, dat zich altijd al flexibel aan de mal der tijd aanpassen kon, ook nog steeds van onze tijd bewijst te zijn.

De ontwikkeling der stijlperiodes, het interieur als decor, de 18e eeuw in de Euregio, kennisverspreiding en ambacht in migratie, het eeuwenoude stuc, het leemstuc en het vakwerkhuis, en de innovaties die moderne technologieën bieden, gekoppeld aan de narratieven van Vasalli, Moretti en Gagini, staan centraal in Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht.

Publieksprogramma
Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd websiteFacebookpagina en Instagram in de gaten voor meer informatie.

Datum: 24 november 2018 t/m 24 maart 2019 | Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design | Toegang: € 5, studenten/scholieren € 3, museumjaarkaart gratis

 

Curatortour:

Za 19 jan, za 16 febr en za 16 mrt - 14:00 uur