• Vitrine-Expositie: ‘Saudade : Waar archief en kunst elkaar ontmoeten’

Vitrine-Expositie: ‘Saudade : Waar archief en kunst elkaar ontmoeten’

vandaag: 09:00

donderdag: 09:00
vrijdag: 09:00
zaterdag: 09:00
zondag: 12:00
maandag: 10:00
dinsdag: 09:00

Locatie: Boekhandel Dominicanen

gratis

Saudade is een Portugees woord dat verlangen naar iets of een afwezige geliefde betekent.

Saudade: An Intersection of Archives and Art verkent de ervaring van het  tijdelijk in het buitenland  wonen door middel van hedendaagse kunst, gebaseerd op de levensverhalen van de expats in de Expatriate Archive Centre’s collection.

‘Saudade’ is een zeldzame kruisbestuiving tussen archieven en kunst. Met dit vernieuwende project werpt het EAC een frisse blik op zijn eigen collectie. Tien kunstenaars van over de hele wereld hebben de collectie van het EAC – vaak alledaagse voorwerpen zoals dagboeken, foto’s of een puzzel – gebruikt om zich te laten inspireren tot het maken van een kunstwerk. Het eindresultaat is zeer divers en omvat o.a. prints, foto’s, keramiek, stempels en werken met stof. Deze kunstwerken samen passen precies in een oude koffer die destijds door een van de oprichters aan het EAC geschonken is.

Het project Saudade is gedocumenteerd in het boek Saudade: An Intersection of Archives and Art door middel van gesprekken met elke kunstenaar, essays uit  historische en artistieke perspectieven en het volledige verhaal van de gevierde koffer. Het boek bevat ook beelden van de kunstwerken zelf, evenals het archiefmateriaal dat hen inspireerde.

De Saudade tentoonstelling ging  april 2018 in première in Den Haag en wordt in de maand augustus tentoongesteld bij  Boekhandel Dominicanen.