• Into The Void - Joan van Barneveld

Into The Void - Joan van Barneveld

vandaag: 09:00

donderdag: 09:00
vrijdag: 09:00
maandag: 09:00
dinsdag: 09:00

Locatie: Alex51gallerY

gratis

Menigeen en zeker kunstenaar Joan van Barneveld voelt zicht prettig in schaduw en schemer. Het lijkt bij uitstek de plek voor reflectie en zo weinig mogelijk eigen actie. In dat domein lijkt het voldoende om een quasi toevallige print of afbeelding te overwerken, en soms zelfs techniek tot overname te verleiden.

In de beginjaren van zijn schilderscarrière vertonen de doeken overwegend zwarten, alsof ze een portaal naar een schemerrijke diepte willen zijn. Tamelijk anonieme, schijnbaar nonchalante foto’s of afbeeldingen worden in die schilderijen gereproduceerd.

Meer recent behoeft dit schemerrijk niet schemerzwart te zijn, maar gaat het om de juiste balans tussen uitleesbaarheid en …tja, wat eigenlijk. Elk werk opnieuw is een zoektocht naar begrip dat schijnbaar moeilijk in een andere taal bemiddeld wil worden. Mogelijk zelfs juist een verbeelding van een gebrek aan begrip en houvast?

Inmiddels ogen de schilderijen vaag en mistig, zoals de natuur ons dat soms voordoet, maar zijn ze, bij nadere beschouwing, gemaakt met technische maskers, rasters en andere kunstmatige reproductiemiddelen. Ook in het schaduwrijk is niets wat het in eerste instantie lijkt.

Het in de tentoonstelling vertoonde werk is van recente datum en vraagt nog om interpretatie. Hier gaat het werk met de kunstenaar aan de haal en leert deze van wat hem overkomt.

 

De tentoonstelling loopt t/m 22 augustus tijdens kantooruren van 9:00 tot 17:00 uur.