• Frappant ten strijde!

Frappant ten strijde!

vandaag: 13:00

woensdag: 13:00
donderdag: 13:00
vrijdag: 13:00
zaterdag: 13:00
zondag: 13:00
maandag: 13:00

Locatie: Centre Céramique Maastricht

gratis

Als er één soort kleding niet modieus lijkt dan is het wel het militaire uniform. Tegenwoordig ligt de nadruk in het leger namelijk niet op ‘fashionable’ zijn, maar op  de functie.  Het dagelijks tenue van de militair zorgt voor gelijkheid, alleen de rang geeft het verschil aan. Daarnaast is het praktisch tijdens militaire operaties: het gecamoufleerde gevechtspak verdwijnt in de omgeving terwijl de kistjes de voeten beschermen tijdens langeafstandsmarsen. Slechts om de zoveel decennia wordt het uniform aangepast aan de eisen van de mode.

Menig militair die vandaag de dag het straatbeeld bekijkt zal zich daarom hoofdschuddend afvragen waarom jongeren in vredesnaam kiezen voor camouflagepatronen, voor oncomfortabele kistjes, voor degelijke klepzakken en voor ongemakkelijke knellende staande boorden.

Dit verschijnsel dateert eigenlijk pas uit de 20steeeuw. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog evolueerden de uniformen naar meer ‘neutralere’ kleuren. Zo kozen de Britten voor een kaki uniform en de Duitsers voor feldgrau.  Dit had te maken met een veranderende oorlogsvoering en strategie. De vijand onopvallend benaderen was het nieuwe uitgangspunt. De Fransen trokken aanvankelijk wel nog ten strijde in hun lichtblauwe jassen, rode petten en rode broeken. Met dramatische gevolgen…

Hoe anders was dit vóór de 20ste eeuw. Legereenheden waren uitgedost in bonte, felle kleuren en opzichtige elementen. Vooral de aanvoerders trokken kleurrijk ten strijde. Maar dit had uiteraard een functie. Het creëerde herkenning tussen eenheden, maar ook een verbondenheid binnen een eenheid. De kleuren waren niet alleen modieus, ze hadden ook een functie.

Maastricht werd door de tijd heen meerdere malen belegerd door vreemde mogendheden, maar ook verdedigd door kleurrijke legers uit andere landen en steden. Deze tentoonstelling die je kunt zien  op een unieke militaire locatie, de Helpoort, laat de uniformen zien van deze bonte soldaten in beeld en de betekenis achter de, voor ons wat vreemde, kleurenpracht.

 

Van 6 juli tot 21 oktober, iedere dag geopend van 13:00 - 16:30 uur | Let op: Locatie: Helpoort, Sint Bernardusstraat 24b | Gratis