• Tussen Kunst & Klank

Tussen Kunst & Klank

dinsdag: 09:30

Locatie: Bonnefantenmuseum

Stel je voor: je loopt door het Bonnefantenmuseum in Maastricht en opeens ontmoet je leerlingen of orkestmusici die een intiem concert verzorgen tussen de kunstwerken. Een bijzondere samenkomst van muziek en kunst: muziek die speciaal is uitgezocht óf is gecomponeerd bij de kunst die je om je heen ziet. Dat gebeurt 22 mei in het Bonnefantenmuseum: onderbouwleerlingen MuziekTalent van het Bonnefanten College en musici van philharmonie zuidnederland spelen mini-concertjes in het kader van Tussen Kunst & Klank. 

Bijzondere samenwerking
De leerlingen van de MuziekTalent klas krijgen de komende weken drie workshops van hoornist Jaap van Wershoven van philharmonie zuidnederland. Het doel: samen een compositie maken die past bij de beelden van kunstenaar Johan Tahon die in het Bonnefantenmuseum te zien zijn. 

Deze compositie wordt vervolgens op 22 mei live uitgevoerd in het Bonnefantenmuseum. Die dag bezoeken bijna 100 leerlingen van het Bonnefanten College het museum in het kader van Tussen Kunst & Klank, een bijzondere culturele activiteit. Leerlingen ontmoeten ensembles van philharmonie zuidnederland die hun muziek laten ervaren in relatie tot de kunst om hun heen. En dit keer ontmoeten ze eveneens de onderbouwleerlingen van de MuziekTalent klas van hun eigen school. 

Educatie bij philharmonie zuidnederland
De philharmonie zuidnederland ontvangt jaarlijks 20.000 leerlingen van 4 t/m 18 jaar bij concerten, ensemblevoorstellingen of workshops. Voor het voortgezet onderwijs verzorgt het orkest op maat gemaakte activiteiten zoals ook op 22 mei. Op verzoek van het Bonnefanten College wordt het educatieproject Componeren in de Klas (waarbij leerlingen zelf muziek ontwerpen) gecombineerd met Tussen Kunst & Klank (waarbij ze naar muziek luisteren in een museale omgeving). Zo ervaren de leerlingen zelf aan den lijve het totale proces van de kunstenaar: van inspiratie tot uitvoering. 

MuziekTalent bij het Bonnefanten College
MuziekTalent is een onderbouwtraject van het Bonnefanten College Maastricht, bedoeld voor leerlingen met een meer dan gemiddeld muzikaal niveau die graag extra tijd willen steken in musiceren, zichzelf op muzikaal gebied verder willen ontplooien en eventueel een vervolgopleiding muziek ambiëren. MuziekTalent laat leerlingen kennis maken met alle aspecten van muziek door middel van samenspel en vormt tevens een voorbereiding voor de vooropleiding conservatorium en vooropleiding pop/rock die vanaf leerjaar vier gekozen kunnen worden op Bonnefanten College Maastricht. Deelnemende leerlingen krijgen door MuziekTalent tijdens de reguliere schooltijden de mogelijkheid extra tijd in het musiceren te steken, het muzikaal talent verder te ontwikkelen en worden door het aanbod breed georiënteerd opgeleid. MuziekTalent werkt samen met Conservatorium Maastricht en andere MBO en HBO Muziek vervolgopleidingen. Voor diverse activiteiten en workshops wordt de samenwerking met muziekscholen, verenigingen en culturele instanties in de omgeving gezocht.